[...] do posiłku dodasz trochę więcej białka. W badaniu uczestnicy, którzy podwoili spożycie białka (przechodząc z 15 procent do 30 procent w diecie), stracili do 5 kilogramów – bez zmiany czegokolwiek innego. Możesz podziękować nauce. Białko zmniejsza głód, a ci, którzy zwiększyli spożycie białka, jedli około 450 kalorii dziennie mniej. Kluczem jest [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Jako że zbliża się okres świąt, a trening czasem jest ostatnią rzeczą na naszej liście świątecznych obowiązków, postanowiłem dać pretekst do usprawiedliwienia osobom, których gryzie sumienie, że musieli przerwać rutynę treningową i po prostu odpocząć. d) Badania krwi, moczu. Okres absencji treningowej jest doskonałym momentem, aby dokonać [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Gdy „wejdziesz na Instagrama” i poszukasz osób mogących pochwalić się muskularną, ale szczupłą sylwetką o niskiej zawartości tkanki tłuszczowej i spytasz ich, jaką dietę stosują, spora ilość z nich odpowie: dietę niskowęglowodanową. Rozważ celowe dni/posiłki ze zwiększoną ilością węglowodanów Być może wystarczy Ci jeden większy posiłek z dużą [...]
Dla osób, które posiadają, choć nieco wiedzy z zakresu odżywiania sportowców, cały ten rozdział będzie banalny. Jednak jestem przekonany o tym, że nie tylko takie osoby będą czytać ten artykuł. Czy aminokwasy BCAA można czymś zastąpić? Stosowanie samych aminokwasów BCAA jest jedną ze strategii uzupełniania właściwego poziomu i jakości [...]
[...] dość prosty i może sugerować udanie się do gastrologa w celu dalszego zbadania problemu. Aby dokwasić nasz żołądek, zastosować można ocet jabłkowy pochodzenia naturalnego, bez dodatków spirytusu. W tym celu należy rozcieńczyć łyżeczkę octu jabłkowego z około 150 ml wody. Roztwór taki pić 20 minut przed każdym posiłkiem zawierającym źródło [...]
[...] istnieje też ciemna strona medalu, gdyż dzieci i młodzież bardzo często pod presją rówieśników oraz idealizacji wykreowanych w mediach wizerunków zaczyna stosować bardzo niebezpieczne i niezdrowe diety, aby jak najszybciej schudnąć, co bardzo często może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta redukcyjna wśród [...]
[...] trawienne. Jednak po jego wypiciu odczuwamy ciężkość na żołądku, wzdęcia i gazy. Kierując się reakcją organizmu, warto dobierać te firmy, na których produkty reagujemy bezproblemowo. Podsumowanie Istotnym wnioskiem, który warto wyciągnąć z tego artykułu, jest to, aby ze zrozumieniem czytać etykiety odżywek białkowych i unikać produktów [...]
[...] ketogeniczna). Innym problemem z tłuszczami, najczęściej wynikającym z preferencji smakowych, może być niewielka ilość ryb, zwłaszcza morskich, w diecie. A przecież nie bez przyczyny używa się terminu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego analizując dietę pod kątem ilości i jakości zjadanych tłuszczów, należy zwrócić uwagę na [...]
[...] 20% białka. Dodatek orzechów i migdałów oraz kawałków czekolady sprawia, że przygotowane tak śniadanie będzie znakomite w smaku i odżywcze. Granola Protein to świetny smak bez dodatku cukru! W tym przypadku składniki są znacznie bardziej rozdrobnione i jakby zgranulowane w porównaniu do granoli ALLNUTRITION, ale nadal jest to lepsza wersja [...]
[...] danych osobniczych, które zostały opisane wyżej. Podsumowanie Jak się okazuje ilość białka na porcję i utarty mit 30g na posiłek pozostaje nadal tylko „siłownianym” mitem bez potwierdzenia w literaturze naukowej. Dobierając posiłki w naszym codziennym jadłospisie, powinniśmy kierować się przede wszystkim progiem leucynowym, który [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] ale mogą też odgrywać rolę w modulacji pracy układu odpornościowego oraz w trzustkowym wydzielaniu i działaniu insuliny. Dlatego kortyzol może mieć swoją ciemną, niebezpieczną stronę. Ponadto w warunkach patologicznych kortyzol: niszczy mięśnie (uda, łydki, biceps, triceps) prowadzi do odkładania się tłuszczu w pasie, na karku i twarzy [...]
[...] że to wcale nie musi być takie trudne, a uwierz - jest warte zachodu. Być może początkowo takie schematyczne posiłki pt. ryż, mięso, warzywa będą Ci się wydawały nudne i bezsmakowe, ale jak już się wdrożysz, nauczysz się szacować porcje i wybierać zdrowe opcje, wówczas zobaczysz, że będziesz mieć więcej śmiałości, by w kuchni kombinować i [...]
[...] występuje dość często. W efekcie znaczna część społeczeństwa doświadcza zaburzeń pracy przewodu pokarmowego przy wyższych niż symboliczne ilościach laktozy (najczęściej bezobjawowo tolerowane są ilości nieprzekraczające 5 – 10 g, co odpowiada 100 – 200 ml mleka). Tymczasem białka mleczne dostarczają pewnych ilości wspomnianego cukru, przy [...]
Wybór trenera personalnego nie należy do prostych. Zawód ten cieszy się coraz większą popularnością, w związku z tym każdego dnia pojawiają się setki nowych osób podejmujących się szkoleń oraz pracy jako trener. Niestety, kursów i szkoleń jest coraz więcej, są bardziej powszechne i przystępne pod względem zarówno ceny, jak i zdawalności. Z tego [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]